Hoe zie je het verschil tussen een Europese hoornaar en een Aziatische hoornaar ?

De recente aankomst van de Aziatische hoornaar in Europa heeft voor verwarring onder imkers gezorgd. Het is bekend dat deze agressieve soort bijen aanvalt en een aanzienlijke bedreiging vormt voor de bijenteelt. De Europese hoornaar leeft echter vreedzaam naast elkaar en speelt een rol in het ecosysteem. Dit artikel helpt je onderscheid te maken tussen deze twee soorten om je bijenkorven beter te beschermen.

Hoe zie je het verschil tussen een Europese hoornaar en een Aziatische hoornaar

De morfologische bijzonderheden van horzels

De Europese hoornaar

De Europese hoornaar staat bekend als de Vespa crabro en lijkt op een grote wesp. Hier zijn enkele onderscheidende kenmerken:

  • Voornamelijk geel lichaam met bruine of zwarte strepen op de buik.
  • Hoofd oranje zonder opvallende zwarte aftekeningen.
  • Thorax meestal geel.

De Aziatische hoornaar

De Vespa velutina, of Aziatische hoornaar, onderscheidt zich door zijn donkerdere kleuren:

  • Donkerbruin lichaam met een zwarte thorax.
  • Hoofd oranje met een zwart gezicht.
  • Buik zwart met een brede oranje band ter hoogte van het vierde segment.

Vluchtverkenning

Europese hoornaar vs Aziatische hoornaar

Europese hoornaar

Tijdens de vlucht heeft de Europese horzel een vrij langzame beweging. Hij kan zelfs ’s nachts vliegen zonder gestoord te worden door kunstlicht.

Aziatische hoornaar

De Aziatische horzel is veel wendbaarder en sneller tijdens de vlucht. Hij blijft het liefst ’s nachts in zijn nest.

Nestidentificatie

Nest van de Europese hoornaar

Het nest van de Europese hoornaar heeft over het algemeen een brede ingang die laag ligt en op het zuiden gericht is. Je kunt hem vaak vinden in boomholtes of soortgelijke beschermde plaatsen.

Nest van de Aziatische hoornaar

Wat de Aziatische horzel betreft, het nest heeft aan het begin een kleine opening aan de onderkant en vervolgens aan de zijkant wanneer het een diameter overschrijdt van 15 cm. Dit type nest komt vaak voor in open omgevingen zoals struiken of bomen.

Gedragsverschillen

Agressie

De Aziatische hoornaar is aanzienlijk agressiever dan zijn Europese tegenhanger. Hij valt vaak in groepen aan en veroorzaakt meerdere beten per individu wanneer hij zich bedreigd voelt. De Europese hoornaar is daarentegen vreedzamer en valt alleen aan als hij zich direct bedreigd voelt.

Periode van activiteit

De Aziatische hoornaar overleeft dankzij zijn vermogen om eerder dit jaar zijn grondkoninginnen te vormen in vergelijking met Europese horzels, waardoor ze een concurrentievoordeel krijgen.

Weten hoe je een Aziatische horzel en een Europese horzel correct kunt identificeren, is essentieel voor iedereen die met bijen werkt en hun bijenkorven wil beschermen. Door de morfologische en gedragsmatige verschillen te kennen, evenals de specifieke kenmerken van nesten, wordt het gemakkelijker om de nodige maatregelen te nemen om deze dreiging het hoofd te bieden. Laten we deze cruciale verschillen leren herkennen om het behoud van onze kostbare bijenkolonies te garanderen.

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.