Deze Aziatische hoornaar valstrik is het meest effectief om ze te elimineren.

In de strijd tegen de verwoestende impact van de Aziatische hoornaar op de lokale biodiversiteit, met name op onze waardevolle bijen, en de potentiële gevaren voor de mensheid, is het bestrijden van deze plaag een prioriteit. Maar hoe kunnen we effectief handelen zonder constant de hulp van professionals in te schakelen? Dit artikel biedt een toegankelijke en effectieve oplossing: hoe je een eenvoudige en dodelijke val kunt maken om deze ongewenste indringers te vangen. Blijf bij ons om te leren hoe je je eigen val voor de Aziatische hoornaar kunt maken en je omgeving kunt beschermen.

De duistere opkomst van de Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar, wetenschappelijk bekend als Vespa velutina, is een invasieve soort die terreur zaait in onze ecosystemen. Zijn komst in Europa is recentelijk, maar de impact is groot: het is een gevreesde predator van bijen, waarbij hele bijenkorven worden verwoest, en zijn aanwezigheid baart zorgen bij mensen, vooral vanwege zijn giftige angel. De bestrijding van deze schadelijke insecten is essentieel geworden voor het behoud van onze biodiversiteit en de veiligheid van de bevolking.

Aziatische hoornaar vs Europese hoornaar

Het leren onderscheiden van de Aziatische hoornaar van de Europese hoornaar, die minder schadelijk is, is een eerste cruciale stap. De Aziatische hoornaar heeft grotendeels een zwarte kleur met een oranje band op het laatste segment van het achterlijf en gele poten. In vergelijking is zijn Europese neef groter en heeft meer gele kleuren over het hele lichaam. Deze visuele herkenning is essentieel om gerichte vangstacties uit te voeren.

De strategische vangst van koninginnen

De meest effectieve actie tegen de Aziatische hoornaar is het vangen van de toekomstige koninginnen aan het begin van de lente. Voordat ze beginnen met het bouwen van hun nesten en het grootbrengen van hun nageslacht, komen deze koninginnen uit hun winterslaap en zijn ze kwetsbaar. Het plaatsen van vallen tijdens deze cruciale periode kan de populatie van hoornaars aanzienlijk verminderen gedurende het jaar.

DIY: maak je eigen val

Een effectieve val kan worden gemaakt met een eenvoudige plastic waterfles. Snijd het bovenste gedeelte af, draai het om tot een trechtervorm en steek het in het lichaam van de fles; dit is waar de hoornaars gevangen worden. Vergeet niet om gaten toe te voegen zodat het water kan weglopen, maar zorg ervoor dat de gaten klein genoeg zijn om te voorkomen dat de hoornaars eruit kunnen ontsnappen.

aziatische hoornaar val

Aas: een aantrekkelijk recept

Belangrijk voor de effectiviteit van de val, het aas moet onweerstaanbaar zijn voor de hoornaars. Een mengsel van alcohol (bijvoorbeeld bier of witte wijn) en suiker wordt vaak aanbevolen. Deze combinatie produceert een geur die hoornaars van kilometers afstand aantrekt en hen aanmoedigt om de val binnen te gaan, waaruit ze niet kunnen ontsnappen.

Waar moeten je vallen geplaatst worden?

De positionering van de vallen is strategisch. Ze moeten worden geplaatst in de buurt van voederplaatsen voor hoornaars, zoals fruitbomen of bloemen, maar ook rond gebieden waar in het verleden nesten zijn waargenomen. Vergeet niet: op hoogte en beschut tegen de wind zijn ideale locaties voor het succes van je vangstacties.

Niettemin vormt de aanwezigheid van actieve nesten een gevaar dat alleen een professional op het gebied van ongediertebestrijding veilig kan aanpakken. Als je een bewoond nest ontdekt, probeer het dan niet zelf te manipuleren of te vernietigen. Dit kan zeer gevaarlijk zijn en de situatie verergeren. Alleen een professional kan het verwijderen zonder de veiligheid van bewoners of buren in gevaar te brengen.

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.