Wat te doen bij een wespensteek? Acties die besparen

Horzelsteken kunnen pijnlijke en mogelijk ernstige reacties veroorzaken. Weten hoe je een steek snel kunt identificeren en behandelen, is essentieel om het risico te minimaliseren. In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over horzels, hoe u hun steken kunt voorkomen en wat u moet doen als u of een dierbare wordt gestoken.

Wat te doen bij een wespensteek

Identificeer de verschillende soorten horzels

Identificeer de verschillende soorten horzels

De Europese horzel

De Europese hoornaar is over het algemeen groter dan de Aziatische hoornaar en kan wel 4 cm groot worden. Hij heeft bruine poten en is over het algemeen lichter van kleur dan zijn Aziatische tegenhanger.

De Aziatische hoornaar

De Aziatische horzel meet op zijn beurt ongeveer 3 cm. Hij onderscheidt zich door een donkerdere kleur en een oranje ring aan het uiteinde van zijn achterlijf. Zijn poten zijn geel, een karakteristieke eigenschap die hem de bijnaam “geelpotige horzel” heeft opgeleverd.

Waarom steken horzels?

Horzels steken vooral om zichzelf te verdedigen. Wanneer ze een bedreiging of verstoring in de buurt van hun nest waarnemen, worden ze agressief. Hun naald blijft na elke steek intact, waardoor dezelfde persoon meerdere keren kan steken.

Symptomen van een horzelsteek

De symptomen variëren afhankelijk van de hoeveelheid geïnjecteerd gif, de tolerantie van de persoon en het aangetaste deel van het lichaam.

Veel voorkomende reacties

 • Roodheid en zwelling van het gestoken gebied
 • Scherpe pijn en jeuk
 • Hoofdpijn
 • Overgeven
 • Lagere bloeddruk

Ernstige gevallen

In sommige gevallen, vooral als er sprake is van meerdere steken of steken in gevoelige gebieden zoals het gezicht, kan onmiddellijke medische hulp noodzakelijk zijn. Een ernstige allergische reactie treft ongeveer 2% van de bevolking en vereist een snelle interventie met adrenaline.

Wat te doen bij een horzelsteek?

Acties die onmiddellijk moeten worden ondernomen

Als jij of iemand in je omgeving wordt gestoken door een horzel, volg dan deze stappen:

 1. Stel de persoon gerust om extra stress te voorkomen, vooral voor kinderen.
 2. Verwijder sieraden zoals ringen om de bloedcirculatie te verbeteren.
 3. Breng een gematigde warmtebron aan in de buurt van het gestoken gebied om het gif te vernietigen (de hitte moet gematigd zijn om brandwonden te voorkomen).
 4. Desinfecteer het gebied met water en zeep en breng vervolgens een antisepticum aan.
 5. Gebruik een kalmerende crème om de pijn te verlichten en de jeuk te verminderen.

Wanneer moet u naar een arts gaan

Neem onmiddellijk contact op met een zorgverlener als:

 • De gebeten persoon vertoont tekenen van ernstige allergische reactie, zoals ademhalingsmoeilijkheden, zwelling van het gezicht of de lippen.
 • De beten zijn meervoudig en bedekken een groot deel van het lichaam.
 • De steek bevindt zich in gevoelige gebieden zoals de mond of keel.

Voorkom horzelsteken

Vermijd de nabijheid van nesten

De beste manier om steken te voorkomen is door uit de buurt te blijven van horzelnesten. Als u een nest in de buurt van uw huis ontdekt, neem dan contact op met professionals om het veilig te verwijderen.

Beschermende kleding

Draag kleding die je huid goed bedekt als je buiten bent, vooral tijdens activiteiten die de horzels kunnen storen.

Voorzichtig gedrag

Vermijd plotseling gebaren of proberen de horzels weg te jagen. Kalm gedrag verkleint de kans op het uitlokken van een aanval.

Weten hoe je moet reageren op een horzelsteek kan het verschil maken. Door de tips in dit artikel te volgen, bent u beter voorbereid op deze situatie. Besteed aandacht aan uw omgeving, oefen preventief gedrag en wees bereid om snel te handelen wanneer dat nodig is.

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.