Wat is het beste aas om de Aziatische hoornaar aan te trekken en te vangen?

Na het begin van de lente vliegt een indringer laag: de Aziatische hoornaar keert eerder terug dan verwacht, bedreigt onze bijen en verstoort het lokale ecosysteem. In het licht van deze invasieve plaag rijst de prangende vraag: wat is het beste aas om deze ongewenste gast te vangen? Tussen de adviezen van imkers en aanbevelingen van het Ministerie van Milieu duiken we in de wereld van de strijd tegen de Aziatische hoornaar om samen het “ultieme recept” voor een effectieve zelfgemaakte val te ontdekken.

beste aas om de Aziatische hoornaar aan te trekken en te vangen

De vroegtijdige terugkeer van de Aziatische hoornaar

De lenteknoppen brachten een onaangename verrassing met zich mee: de vroegtijdige aanwezigheid van de Aziatische hoornaar. Waargenomen lang voor de gebruikelijke periodes, vormt deze roofdier een ernstige bedreiging voor onze bijenzwermen. Deze insecten, herkenbaar aan hun karakteristieke gezoem, beïnvloeden niet alleen de bijenpopulatie, maar verstoren ook het delicate evenwicht van onze biodiversiteit.

De tegenstander begrijpen: identificeer je hoornaar

Voordat we overgaan tot actie, is het van cruciaal belang om te weten tegen wie we vechten. De Aziatische hoornaar onderscheidt zich van de Europese hoornaar door zijn zwarte borststuk, smalle oranje buikband en gele poten. Deze nauwkeurige identificatie is essentieel, omdat onze bestrijdingsmaatregelen selectief moeten zijn en alleen invasieve soorten moeten aantasten, zonder inheemse soorten te schaden die deel uitmaken van onze lokale fauna.

DIY: Maak een effectieve en milieuvriendelijke val

Tap-Trap Aziatische hoornaar

Het Ministerie van Milieu benadrukt het belang van milieuvriendelijke maatregelen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar. Voor het bouwen van een zelfgemaakte val kunnen we gesneden en omgekeerde plastic flessen gebruiken, waardoor een trechter ontstaat waar het insect in kan vliegen, maar niet meer uit kan komen. Het is aanbevolen om deze vallen rondom bijenactiviteitengebieden op te hangen in maart/april, wanneer de stichters uitvliegen op zoek naar voedsel.

Het ideale aas om de Aziatische hoornaar te vangen

Dus, wat is dit beroemde “ultieme recept” om onze doelwit te lokken? Ervaren imkers zijn het erover eens dat een zoete mix effectief de Aziatische hoornaar aantrekt. De combinatie van donker bier, zoete witte wijn – vanwege de gefermenteerde geur die het insect aantrekt – en suikersiroop lijkt de winnende cocktail te zijn. Hoewel verschillende mengsels worden geëxperimenteerd, is dit recept opgemerkt vanwege zijn verwoestende effectiviteit in de vallen die worden gebruikt door degenen die onze bijen beschermen.

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.