Waarom is het geen goed voorteken als je deze vogel in je tuin ziet.

Met de zachtheid van de lente die onze tuinen binnenvalt, keert een heleboel vogels jaarlijks terug, elk met zijn eigen leven en kleur aan onze groene ruimtes toevoegend. Maar onder deze gevederde bezoekers is er één die meer vragen oproept dan vrolijke zang: de Gaai. Is deze vogel, met zijn opvallende contrastrijke verenkleed en uniek gedrag, gewoon een andere lentebewoner of draagt hij het gewicht van oude bijgelovigheden in zich? Laten we in deze werveling van gevleugelde soorten onderzoeken waarom de Gaai misschien geen goed voorteken is voor jouw tuin.

Mysterieuze Gaai

Vlaamse gaaiDe gaai is een middelgrote vogel, herkenbaar aan zijn kleurrijke en contrasterende verenkleed, en behoort tot de familie van de kraaiachtigen, net als kraaien, eksters en kraaien. Hij heeft een wit hoofd, een roze rug en blauwe, zwarte en witte vleugels. Het is een zeer intelligente en nieuwsgierige soort, met een groot geheugen.

Deze vogels zijn in staat om andere vogels na te bootsen, maar ook andere geluiden zoals dierlijke kreten of mechanische geluiden. Het is een standvogel, die niet migreert, en voedt zich voornamelijk met insecten, fruit, zaden en eieren. Ze staan bekend om het stelen van eieren of zelfs jonge vogels uit de nesten van andere soorten.

De Vlaamse gaai: een vogel met een slecht voorteken?

Hoewel de gaai een kleurrijk en aantrekkelijk verenkleed heeft, laat je niet misleiden! In werkelijkheid wordt deze vogel vaak gezien als een brenger van slecht nieuws en wordt hij vaak geassocieerd met negatieve voortekenen wanneer hij zich in een tuin vestigt. Een wijdverbreide bijgeloof stelt dat de aanwezigheid van een gaai vaak diefstal of verlies aankondigt. Dit komt doordat deze vogels regelmatig de eieren van hun soortgenoten stelen.

Bovendien wordt hun luide en schrille roep vaak als verontrustend ervaren en volgens vele oude mythen waarschuwt het voor ongelukkige gebeurtenissen en toekomstige moeilijkheden. In verschillende tradities wordt de gaai geassocieerd met kwaadaardige geesten en kan hij het boze oog dragen: als je hem ziet verschijnen, wees dan op je hoede!

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.