Hoe u katten uit uw tuin kunt houden

Het hebben van een tuin die aantrekkelijk is voor vogels en tegelijkertijd veilig is voor huiskatten, kan een echte uitdaging lijken. Zwerfkatten beschadigen niet alleen uw beplanting, maar kunnen ook de plaatselijke fauna, waaronder zangvogels, in gevaar brengen. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke en milieuvriendelijke methoden om te voorkomen dat deze potende roofdieren je groene ruimte vernielen.

Hoe u katten uit uw tuin kunt houden

Oplossingen om katten buiten te houden

Gebruik pittige materialen

Katten lopen het liefst op zachte, kruimelige oppervlakken. Katachtigen kun je gemakkelijk afschrikken door de tuinvloer te bedekken met materialen die onaangenaam zijn voor hun pootjes:

  • Bedek de grond met takjes totdat je planten in het voorjaar goed groeien.
  • Plant dennenappels of ander doornig tuinafval rond je planten.
  • Gebruik kleine steentjes, eierschalen of hulstblaadjes die op korte afstand van elkaar worden geplaatst.
  • Plaats stukjes latwerk op de grond.

Gebruik weerzinwekkende geuren

Kruiden en planten

Sterke, onaangename geuren zijn vaak effectief bij het afstoten van katten. Hier zijn enkele opties:

  • Lavendel
  • Kattenmunt (nepeta)
  • Coleus canina (plant ook wel “terreur van katten” genoemd)
  • Citroentijm

Natuurlijke geuren

Het is ook bekend dat sterke citrusvruchten en de geur van mensenhaar katten afstoten. Het wordt aanbevolen om citrusschillen of stukjes haar in probleemgebieden van uw tuin te strooien.

Gebruik insectenwerende middelen

Er zijn in de handel verkrijgbare insectenwerende middelen die de geur van roofdierurine nabootsen. Deze producten kunnen een effectieve oplossing zijn om katten op afstand te houden zonder ze schade toe te brengen.

Zorg voor een goede netheid

Regelmatige schoonmaak

Als een kat eraan gewend is geraakt een bepaald gebied te bezoeken, gebruik dan een tuinslang om dat gebied grondig schoon te maken en eventuele geurtjes of sporen van urine te verwijderen. Versterkte reiniging met milieuvriendelijke vloeistoffen op deuren, terrasmeubilair en andere plekken kan ook helpen.

Preventie

Om te voorkomen dat katten terugkeren, moet u hun oude favoriete plekje in uw tuin volledig elimineren en indien nodig fysieke barrières installeren.

Gebruik water

kat die niet van water houdt

Een lichte waterstraal uit een spuitfles kan de positieve associatie die katten met uw tuin hebben, verbreken.

Door beweging geactiveerde bewateringssystemen

Deze apparaten detecteren beweging en laten een stroom water vrij om katachtige indringers te verrassen. Zorg ervoor dat u de instructies opvolgt om problemen met watertekorten te voorkomen.

Gebruik geluid

Windgong of bewegingsgevoelige bellen kunnen voldoende zijn om katten op afstand te houden. Potjes gevuld met stenen of kiezels die een onaangenaam geluid maken als er een kat nadert, kunnen ook werken.

Ultrasone apparaten

Deze apparaten zenden een ultrasone frequentie uit die voor katten ondraaglijk maar voor mensen onhoorbaar is, waardoor uw tuin effectief wordt beschermd.

Maak een kattenbak voor buiten

Door buiten een kattenbak op te zetten met kruiden zoals munt, kamperfoelie en kattenkruid, kun je katten naar deze speciale ruimte lokken, weg van je kostbare groenten en bloemen.

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.