Hier zijn de favoriete schuilplaatsen van egels.

De lente ontwaakt de natuur en met haar komen de egels uit hun winterse slaperigheid om zich te vestigen in gastvrije tuinen. Als je geluk hebt, kun je ze zien rondscharrelen tussen de bladeren en het gras in je groene ruimte. Maar weet je waar deze kleine prikkelende wezens zich het liefst verstoppen? In dit artikel lichten we een tipje van de sluier op over de favoriete lente schuilplaatsen van egels en hoe je je tuin kunt veranderen in een echt toevluchtsoord voor hen.

Op zoek naar een ideale habitat

Terwijl de egels uit hun winterslaap ontwaken, is hun eerste taak het vinden van een geschikte leefomgeving. Deze kleine zoogdieren kiezen hun huis niet lukraak uit; ze zijn op zoek naar tuinen met een rijke grond en een gevarieerd ecosysteem. Een dergelijke omgeving suggereert namelijk de aanwezigheid van overvloedige insecten en wormen, de basis van hun dieet. Dit is een eerste aanwijzing voor de gepassioneerde tuinliefhebber die de egels wil verwelkomen: de kwaliteit van de tuin bepaalt zijn vermogen om in het voorjaar een toevluchtsoord voor egels te worden.

Dichte struiken, een onbetwiste keuze

Egels hebben een voorkeur voor dichte struiken zoals hulst en laurier, ofwel weelderige hagen. Deze plekken bieden hen niet alleen bescherming tegen roofdieren, maar ook een geïsoleerde omgeving voor rust en voortplanting. Deze vegetatieve structuren zijn daarom de favoriete schuilplaats van egels, waar ze rust en veiligheid kunnen vinden in het voorjaar.

Andere schuilplaatsen in de tuin

Niettemin zijn struiken niet de enige schuilplaatsen waar egels van genieten. Ze kunnen ook worden gevonden onder blad- of houtstapels, ze sluipen door composthopen, knus onder speciale schuilplaatsen, verstopt onder schuren of hutten, in hoog gras en zelfs tussen het grasmaaisel. Deze verschillende natuurlijke of aangelegde schuilplaatsen zijn allemaal potentiële schuilplaatsen voor onze egelvrienden.

Hoe de favoriete gastheer van egels worden

Om egels naar je tuin te lokken en hen permanent te zien settelen, kunnen een paar eenvoudige trucjes worden toegepast. Het aanbieden van voedsel en water, naast het bieden van veilige schuilplaatsen, zijn acties die moeten worden overwogen, evenals het vermijden van het gebruik van pesticiden die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Het is ook verstandig om bepaalde delen van de tuin wild te laten, met behoud van gebieden met dichte begroeiing en natuurlijke schuilplaatsen die helemaal in hun smaak vallen.

Laten we niet vergeten dat deze eenvoudige gebaren aanzienlijk bijdragen aan de bescherming van egels, behulpzame wezens voor onze tuinen die momenteel in verval zijn door verlies van hun natuurlijke habitat. Dus laten we in dit lenteseizoen even de tijd nemen om een warm onthaal te bieden aan deze kleine tuinvrienden.

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.