Deze vlieg, die Europa overvalt, is een echte plaag voor mens en dier.

Terwijl de milde temperaturen in Europa veel plezier trekken, brengen ze ook een minder wenselijke gast met zich mee. De hippoboscidae vlieg, een klein insect maar met grote zorgen, zorgt zowel voor onrust bij mensen als bij dieren. Lijkend op een onschuldige teek, spreidt deze gevleugelde plaag zich uit over het continent en draagt ziektes en ongemak met zich mee.

hippoboscidae vlieg

Ontmaskerde hippoboscidae vlieg

De oprukkende invasie van dit kleine wezen, de hippoboscidae vlieg, verontrust zowel wetenschappers als het grote publiek. Laat je niet misleiden door zijn uiterlijk dat gemakkelijk verward kan worden met een teek; dit bescheiden insect van ongeveer een halve centimeter heeft een vaak bruin tot zwart plat lichaam. Zijn meest opvallende kenmerk zijn ongetwijfeld zijn twee lange, transparante vleugels, terwijl zijn stevige poten ervoor zorgen dat hij goed kan vasthouden aan zijn gastheer, wat getuigt van zijn vermogen om zich te verbergen en stevig vast te houden.

De gevaren van de beet

De beet van dit sluwe insect kan verontrustende gevolgen hebben. De hippoboscidae vlieg draagt ziekteverwekkers zoals de Bartonella schoenbuchensis bacterie, waarvan de inoculatie kan leiden tot aandoeningen variërend van huiduitslag tot etterende wonden, zonder de verlammende koorts te vergeten die kan optreden. Onze viervoetige metgezellen worden ook niet gespaard; zij lopen het risico op ernstige dermatologische aandoeningen en dezelfde koorts.

Bescherm jezelf tegen de nieuwe bedreiging

Verdediging is de beste strijd tegen de dreiging van de hippoboscidae vlieg. Grondig controleren van je huid en die van je dieren na een boswandeling is essentieel. Bosgebieden en bosranden zijn bijzonder geschikt om deze onaangename parasiet tegen te komen, dus vermijd ze zoveel mogelijk. Bij blootstelling zijn insectenwerende middelen en het dragen van lange kleding nodig om het risico op beten te beperken.

Wat te doen na een aanval

Als je het ongeluk hebt om gebeten te worden door de hippoboscidae vlieg, zijn onmiddellijke maatregelen cruciaal. Reinig onmiddellijk het aangetaste gebied en gebruik een koud kompres om de ontsteking te verminderen. Het opvolgen van de adviezen van een arts is noodzakelijk als er symptomen van infectie of ernstige manifestaties optreden. Op dezelfde manier wordt een consultatie bij de dierenarts sterk aanbevolen bij beten bij dieren.

De dreiging verergert door klimaatverandering

De veranderingen die de natuur ondergaat, hebben ook invloed op de verspreiding van parasitaire soorten zoals de hippoboscidae vlieg. Met een steeds zachter klimaat wordt de verspreiding van dit insect in Europa alleen maar eenvoudiger. Daarom is constante waakzaamheid en het nemen van preventieve maatregelen in alle seizoenen essentieel om de controle over deze plaag te behouden.

Bescherm je huid en je viervoetige metgezellen

In het licht van de voortgang van de hippoboscidae vlieg op ons grondgebied is waakzaamheid geboden. Het behouden van onze gezondheid en die van onze huisdieren betekent het erkennen van het gevaar en voorzichtig handelen. Het opbouwen van een solide preventieve routine en informatie verkrijgen zal ons schild zijn tegen de aanvallen van deze indringer.

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.