Deze val genaamd Tap-Trap is volgens deze imkers de meest efficiënte tegen Aziatische hoornaars.

Als antwoord op de dreiging van Aziatische hoornaars, begroeten imkers de inventiviteit van Roberto Carello en zijn ingenieuze apparaat uit 2004: de Tap-Trap. Deze val, geroemd om zijn eenvoud en effectiviteit, is een belangrijke bondgenoot geworden in de bescherming van bijen tegen deze schadelijke soort. Door een gekleurde plastic dop te combineren met een klassieke fles gevuld met zoete en alcoholische lokstof, vertegenwoordigt de Tap-Trap een toegankelijke en goedkope oplossing. Verken samen met ons deze veelgeprezen tool, waar imkers eindelijk een economische en efficiënte verdediging vinden tegen de gevaren van de Aziatische hoornaar.

De Tap-Trap: een ingenieus mechanisme

De uitvinding van Roberto Carello in 2004, de Tap-Trap, is een briljante reactie op een groeiend milieuprobleem: de invasie van Aziatische hoornaars. Deze val wordt geprezen om zijn eenvoudige gebruik: een gele plastic dop, een aantrekkelijke kleur voor hoornaars, past perfect op elke plastic fles.

tap-trap aziatische hoornaar

Gebruikers hoeven alleen maar een verleidelijke mix van alcohol en rode vruchtensiroop in de fles te gieten om de ongewenste bezoekers aan te trekken. Eenmaal binnen kunnen de hoornaars, aangetrokken door de geur, niet ontsnappen en verdrinken uiteindelijk. Deze methode vereist geen ingewikkelde of dure gereedschappen, waardoor de Tap-Trap voor iedereen toegankelijk is.

Geprezen door imkers

Imkers, die het meest getroffen worden door de dreiging van de Aziatische hoornaar, zijn de grootste supporters van de Tap-Trap. Deze val biedt niet alleen effectieve bestrijding van deze bijenroofdieren, maar is ook nog eens economisch. De lage productie- en aanschafkosten maken deze val zelfs toegankelijk voor kleine honingproducenten en amateurs.

Veel imkers getuigen van de effectiviteit van de Tap-Trap bij de verdediging van hun bijenkorven. Ze melden een aanzienlijke afname van de aanwezigheid van hoornaars rond hun bedrijven sinds ze dit handige systeem zijn gaan gebruiken. Deze enthousiasme draagt bij aan het populair maken van het gebruik van de Tap-Trap ver buiten het land van herkomst.

Een schild voor bijen

Het engagement van imkers voor de Tap-Trap beperkt zich niet alleen tot de eenvoudige installatie of de betaalbare prijs ervan. Het is vooral dierbaar voor hen omdat het direct bijdraagt aan het behoud van bijenkolonies. Bijen zijn essentieel voor bestuiving, en dus voor landbouw en biodiversiteit.

Door de Aziatische hoornaar effectief te vangen, een vraatzuchtige predator van bijen, draagt de Tap-Trap bij aan het behoud van deze waardevolle bestuivende insecten. Deze praktijk laat zien dat kleine uitvindingen een aanzienlijke impact kunnen hebben op de bestrijding van schadelijke soorten en het behoud van biodiversiteit. En voor Roberto Carello is het succes van zijn uitvinding zeker de mooiste beloning.

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.