Deze tuinman onthult wat je in juni in je tuin moet doen.

Terwijl de maand juni zijn zonnige dagen uitstrekt over onze tuinen, met een pallet aan kleuren en geuren, wekt het ook de drang en de behoefte op bij elke tuinier om diverse activiteiten te ondernemen. Het is een cruciale maand die toewijding en vakmanschap vereist om de schoonheid en de overvloed van onze groene ruimtes te bevorderen.

Deze tuinman onthult wat je in juni in je tuin moet doen

Van het beheer van het gazon tot de zorg voor de binnentuin, via het kweken van de moestuin en het onderhoud van fruitbomen, elke handeling draagt bij om van deze maand de mooiste van het jaar te maken voor de tuin.

Een perfect gazon om de zomer te beginnen

Na het voorjaarswerk vereist het gazon in juni bijzondere aandacht. Dit is het moment om regelmatig te maaien, idealiter aan het eind van de dag om uitdroging van het gras te voorkomen. En vergeet niet, de bewatering moet het ritme van het zomerse klimaat volgen, bij voorkeur ’s avonds om verdamping te beperken. De milieubewusten onder ons zullen blij zijn om het verse gras te transformeren in voedende compost voor de tuin.

De kleuren van de tuin in juni

Wat betreft de tuin, juni is de perfecte maand om bloemen zoals geraniums, petunia’s of balsemien te planten, die een explosie van kleur aan uw borders zullen toevoegen. Voor vorstgevoelige planten is dit het ideale moment om ze in de grond te zetten. Vergeet niet om uw lentestruiken na de bloei te snoeien. Tussen het snoeien door, denk aan het schoffelen en bewateren, evenals het bestrijden van parasieten om uw beplanting te beschermen en te versterken.

De moestuin, een festival van smaken

De moestuin in juni staat synoniem voor overvloed. Kies seizoensgebonden groenten, zoals bonen, om te zaaien of te verplanten. Het is ook de tijd om knapperige salades en pittige radijzen te oogsten. Om uw moestuin in topvorm te houden, ga door met het schoffelen, bewateren volgens de behoeften en besteed speciale aandacht aan het bestrijden van parasieten die op de loer liggen voor uw beplanting.

Kleine vruchten, tuinschatten

De vruchten hebben in juni bijzondere aandacht nodig. Bescherm uw frambozen en bessen tegen vogels met behulp van netten. Wat betreft fruitbomen zoals appel- en perenbomen, dit is het juiste moment om ze te snoeien. Vergeet niet om uw aardbeien en kersen te oogsten, let vooral op de bewatering van jonge bomen en dun de vruchten uit om een goede groei te bevorderen.

Een oase van frisheid binnenshuis

De kamerplanten staan in juni niet achter. Zorg voor geschikte bewatering en voorzie hen van de noodzakelijke meststof om hun groei te bevorderen. Orchideeën, in het bijzonder, verdienen speciale zorg tijdens het zomerseizoen. Profiteer van deze maand om sommige planten naar buiten te brengen, wat hun acclimatisatie en vitaliteit bevordert. Deze overgang biedt kamerplanten de voordelen van natuurlijk licht en een betere ventilatie.

Om u nog beter voor te bereiden op het werk van de tuinman tijdens de zomer, ontdek meer details over de specifieke behandeling van elke entiteit in de tuin in onze toegewijde rubrieken en houd het gezegde van juni in gedachten om u te inspireren: “Juni laat vlas groeien en mooi weer maakt de tuin mooi”.

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.