Specialistische velling

Startdatum:
Tijd: 09:00 - 16:00
Aantal dagen: 4 dagen aaneengesloten
Docenten:
Lokatie: IPC Groene Ruimte
kosten: € 960
Extra informatie:
Minimum deelnemers: 4
Maximaal deelnemers: 6
Opgeven bij: ipcgroen.nl
Aanmeld link:
Organisatie: IPC Groene Ruimte
Adres: Koningsweg 35, 6816 TG ,Arnhem
Email: info@ipcgroen.nl
Website: https://www.ipcgroen.nl/aanbod/1617/specialistische-velling
Contact persoon:
Omschrijving:

Het vellen of snoeien van bomen die vlak naast een woning of langs een weg staan, en/of bomen die extreem voorover-, of achterover hangen is, zolang de boom vrij kan vallen, het werk van de specialist.

Voor de specialist zijn het werken met een handlier, het aanpassen van de valkerf en het maken van een wortelsnede voor elke boomdiameter bekend. Ook weet de specialist hoe er moet worden gewerkt met stormhout, hoe de risico’s moeten worden beoordeeld en hoe daarnaar gehandeld moet worden.

Met de training Specialistische Velling van IPC Groene Ruimte wordt u dé specialist in het vellen van bomen!

Deze praktijkgerichte training is de laatste in de serie basis zaagvaardighedengevorderde zaagvaardigheden en specialistische velling’.  In deze training staat het vellen van bomen met een verhoogde gevaarzetting centraal.

De gevaarzetting kan worden bepaald door de locatie van de boom (langs een weg, woonhuis, e.d.) en door mechanische gebreken van de boom (scheuren, dood hout, scheefgroei, e.d.). Zolang de boom vrij kan vallen, vormt dit het werk voor een zaagspecialist.

De deelnemer leert de zaagwerkzaamheden optimaal voor te bereiden en uit te voeren.

Dit kan bestaan uit het inzetten van een handlier met de daarbij horende lieropstellingen en krachtenverdelingen  en speciale veltechnieken Ook leert de deelnemer hoe er moet worden gewerkt met stormhout, hoe de risico’s te inventariseren en hiernaar te handelen.

Werken volgens de Europesen richtlijnen: IPC heeft zich verbonden aan de Europese kettingzaagnormen (European Chainsaw Standards) die zijn ontwikkeld en goedgekeurd door een internationaal team van zaagexperts uit Europa.

Dit aan de hand van de LMRA (Last Minute Risico Analyse) methode. Een korte risicobeoordeling om bewust te worden van de risico’s van de beoogde werkzaamheden, en deze weg te nemen of aanvaardbaar te maken.

De training vormt een ideale voorbereiding op het optioneel te boeken ECC 3 examen

inclusief

De training ”Specialistische velling” is inclusief het boek De motorzaag, koffie, thee & lunch.
Bij een positief resultaat ontvangt de deelnemer een Digitaal IPC-certificaat ‘Specialistische velling’

Voorkennis:
Om deel te kunnen nemen aan deze training is het Certificaat ‘Gevorderde zaagvaardigheden’, ‘ECC2’ of vergelijkbaar vereist.