5 winterharde palmbomen om overal in Nederland te planten

Palmsoorten zijn prehistorische soorten die door de eeuwen heen zijn gekomen zonder tekenen van veroudering. Hun slanke silhouet en het grafische ontwerp van de bladeren zijn esthetische criteria die gewaardeerd worden in moderne tuinen, om nog maar te zwijgen van de exotische touch die ze brengen. Hier zijn enkele koudbestendige en stijlvolle palmbomen die kunnen gedijen in onze breedtegraden.

Palmsoorten in Europa: Chamaerops humilis en Phoenix theophrastii

Er zijn slechts twee soorten palmbomen die van nature in Europa groeien: Chamaerops humilis en Phoenix theophrastii. De eerste, endemisch in het zuiden van Europa, ontleent zijn naam aan zijn kleine omvang in het wild. De tweede, afkomstig uit Kreta, is een zeldzame palmboom met geveerde bladeren die ook bekend staat als de dadelpalm vanwege de vruchten die hij produceert.

Trachycarpus fortunei: de meest harige en koudbestendige

De zeer beroemde Trachycarpus fortunei, volop aanwezig aan de Côte d’Azur, is ongetwijfeld een van de zogenaamde “rustieke” soorten die het meest worden gekweekt. In staat om temperaturen tot wel -15°C te overleven, is het een van de meest koudbestendige palmen en het meest aanpasbaar aan alle soorten grond. Zijn stam kan tot 15 meter hoog worden, wat hem een favoriet maakt onder tuiniers.

Rhapidophyllum hystrix: de onsterfelijke

Hoewel vrij zeldzaam, is Rhapidophyllum hystrix een van de meest koudbestendige palmbomen. Niet in staat om meer dan een meter hoog te worden, onderscheidt deze kleine palm zich door zijn stijve doornen aan de basis van zijn bladeren, wat hem de bijnaam “stekelvarkenpalm” heeft opgeleverd. Deze soort verdraagt ook zeer goed sneeuw en vorst.

Washingtonia filifera: Amerikaanse elegantie

De Washingtonia filifera, afkomstig uit Californië, is ook een van de meest verspreide soorten vanwege zijn zeer snelle groei. Herkenbaar aan zijn waaiervormige bladeren, is het herkenbaar aan de “rok” die zich onder de kroon bevindt als de stam niet is schoongemaakt. Echter, net als zijn neef Trachycarpus, blijft hij gevoelig voor aanvallen van de Paysandisia-vlinder.

Enkele andere interessante koudbestendige palmen

De hennep palm (-15°): ook bekend als de Chinese waaiervormige palm, heeft een ondiep wortelsysteem en kan in potten worden gekweekt. Zijn palmvormige bladeren zijn zeer tolerant voor extreme weersomstandigheden.
De Brahea Armata ( -10°): met zijn waaiervormige bladeren van een opmerkelijke grijsblauwe kleur, groeit hij langzaam maar verdraagt ​​lage temperaturen goed.
De Butia Capitata (-12°): deze elegante Zuid-Amerikaanse palm produceert roodoranje vruchten die worden gebruikt om jam te maken. Het is goed bestand tegen droogte en verschillende klimaten.
De Jubaea chilensis ( -12°): waarschijnlijk de meest resistente van de gevederde palmbomen. Zijn brede stam en bladerkroon lijken op die van de kokospalm.

Hoe bescherm je palmbomen tegen de kou?

Hoewel al deze soorten robuust lijken, moet hun bescherming tegen de kou niet worden verwaarloosd, vooral niet in de eerste jaren. Voor degenen die in potten blijven, zijn er twee oplossingen voor de eigenaars: laat ze buiten door ze op een beschutte plek en uit de wind te plaatsen, en isoleer ze van de kou door de grond te mulchen en de rest van de plant te bedekken, of zelfs de pot indien mogelijk.

 

Pieter de Vries
Geschreven door Pieter de Vries

Pieter de Vries, tuinspecialist, deelt gepassioneerd kennis over milieu en plantenwereld om uw groene ruimtes te verrijken.