Voedsel uit het bos, module algemeen

Startdatum:
Tijd: 09:30 - 16:30
Aantal dagen: 5
Docenten: Wouter van Eck, Frans Jan de Waard, Evelyn Derksen, Marieke Karssen, Frank Gorter
Lokatie: Op verschillende voedselbos-locaties in het land: Voedselbos Ketelbroek, voedselbos Zeewolde, voedselbos haarzuilens, Landgoed Welna
kosten: € 750
Extra informatie: Per module € 750,-, per twee modules €150,- korting op totaal, per drie modules €300,- korting op totaal.
Minimum deelnemers: 10
Maximaal deelnemers: 20
Opgeven bij: https://theplant.nl/cursus/haal-voedsel-uit-het-bos-modulair-cursuspakket/
Aanmeld link:
Organisatie: The Plant
Adres: Klarenbeekseweg 10 7383 EB Voorst gem Voorst
Email: frank@landgoedwelna.nl
Website: http://theplant.nl/
Contact persoon: Frank Gorter / Marieke Karssen
Omschrijving:

Voedselbosbouw is een kansrijke maar ook compleet nieuwe manier om natuur, landbouw en bosbouw gezonder, voedsel/oogstrijker en biodiverser te maken. The Plant en Landgoed Welna organiseren nu voor de vierde jaargang de training Voedsel uit het bos. We bieden deze training modulair aan om de diepte in te gaan. De modules zijn ‘Algemeen’, ‘Ontwerp’ en ‘Bedrijfsplan’. De module algemeen is ook voor mensen zonder voorkennis toegankelijk.
Iedere module is een afgerond geheel. Samen echter werken ze toe naar een presentabel ontwerp en goed onderbouwd bedrijfsplan dat je op de laatste cursusdag kunt pitchen aan een jury en potentiële investeerders. Het is mogelijk om losse modules, twee van de drie of aan alledrie de modules mee te doen.

Module Algemeen (5 opeenvolgende vrijdagen)

Deze module geeft je de algemene introductie tot het onderwerp: Wat is een voedselbos? Waarin onderscheidt het zich van andere landbouw- en bosbouwvormen? Wat komt er kijken bij het opzetten van een voedselbos?  En, wat is of zijn je doelen? Met welke bestemmingen moet je rekening houden? Kan alles wel op jouw grond? Wat moet je weten over planten, klimaatzones en planten en waar kun je meer informatie halen?

En, onder alles door leer je anders denken en observeren. Niet meer alleen in seizoenen, maar ook in jaren. Niet alleen meer in het platte vlak, maar in hoogtes. Niet alleen in wat jij als mens wil, maar ook wat de plek zelf vraagt en vooral vertelt. Deze algemene module vormt dus de basis voor de verdieping die in de vervolgmodules kan worden uitgewerkt. Als je al eerder éen van de jaarprogramma’s van Wouter van Eck, Fransjan de Waard, Malika Cieremans of de eerdere jaargangen van Voedsel uit het bos hebt gevolgd, kun je deze module als opfrisser gebruiken of overslaan.

We geven deze module op vijf opeenvolgende vrijdagen. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de twee en vier uur huiswerk.

Voorkennis:
Voor deze module voorkennis geen vereiste maar wel een pré