Opfristraining motorkettingzagen Zware velling

Startdatum:
Tijd: 09:00 - 16:00
Aantal dagen: 2 dagen aaneengesloten
Docenten:
Lokatie: IPC Groene Ruimte
kosten: € 480
Extra informatie:
Minimum deelnemers: 4
Maximaal deelnemers: 6
Opgeven bij: ipcgroen.nl
Aanmeld link:
Organisatie: IPC Groene Ruimte
Adres: Koningsweg 35, 6816 TG ,Arnhem
Email: info@ipcgroen.nl
Website: https://www.ipcgroen.nl/aanbod/3657/opfristraining-motorkettingzagen-zware-velling
Contact persoon:
Omschrijving:

Deze training is speciaal bedoeld voor diegenen die een langere tijd geleden een motorkettingzaag training zware velling hebben gevolgd.

Technieken en inzichten veranderen in de loop der tijd. Ook kan het zijn dat ongemerkt bepaalde verkeerde handelingen zijn ingeslopen.

Van tijd tot tijd is het goed om de kennis en de daarbij behorende handelingen op te frissen. Deze opfristraining ligt specifiek op het niveau van  specialistische velling. Dit houdt in: het vellen van bomen  die sterk uit het lood staan en met of zonder speciale hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld wiggen en of handlier, geveld moeten worden.

Deze training zorgt ervoor dat de kennis niet achterop raakt en dat veiligheid hoog in het vaandel blijft staan.

Doel en onderwerpen

De deelnemer heeft na deze training  zijn motorzaagkennis en de bijbehorende handelingen, met inachtneming van de eigen veiligheid en die van anderen, opgefrist.  De deelnemer is na de training in staat om moeilijke bomen te vellen waarbij speciale technieken vereist worden.

Nieuw in deze training is het gebruik van een LMRA (laatste Minuut Risico Analyse). Dit is een korte risicobeoordeling om bewust deelnemers te laten nadenken over de risico’s, deze weg te nemen of aanvaardbaar te maken.

IPC Groene Ruimte verbindt zich met de Europese motorzaagnormen (European Chainsaw Standards) die zijn ontwikkeld en goedgekeurd door een internationaal team van motorzaagexperts uit Europa.

Zowel de praktische als theoretische aspecten rondom het uitvoeren van specialistische vellingen worden hierbij behandeld.

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod (dit afhankelijk van de specifieke leervragen vanuit de groep)

Dag 1

  • Presentatie risico’s in relatie tot veltechnieken
  • Onderhoud motorzaag
  • Risico-inventarisatie (LMRA)
  • Praktijk vellen van zwaar hout dan wel uit het lood staande bomen

Dag 2

  • Praktijk vellen van zwaar hout dan wel uit het lood staande bomen
  • Inzet professionele hulpmiddelen:
  • Trek- en stuurlijnen met de handlier
Voorkennis:
Om deel te kunnen nemen aan deze training dient u in het bezit te zijn van het certificaat “zware velling”, “ECC3”  of gelijkwaardig.