Module ‘Ontwerp’ voor voedselbosbouw als onderdeel van een modulair cursuspakket

Startdatum:
Tijd: 10:00 - 16:30
Aantal dagen: 5
Docenten: Martijn Ballemans, Madelon Oostwoud, Weruschca Kierkegard, Wouter van Eck
Lokatie: Landgoed Grootstal (bij Nijmegen)
kosten: € 750
Extra informatie: Bij het volgen van alle modules wordt de prijs €650 (ex BTW) per module
Minimum deelnemers: 10
Maximaal deelnemers: 20
Opgeven bij: https://theplant.nl/cursus/haal-voedsel-uit-het-bos-modulair-cursuspakket/
Aanmeld link:
Organisatie: The Plant / Landgoed Welna
Adres: Klarenbeekseweg 10, 7383 EB, Voorst
Email: frank@landgoedwelna.nl
Website: http://theplant.nl/
Contact persoon: Marieke Karssen / Frank Gorter
Omschrijving:

Voedselbosbouw is een kansrijke maar ook compleet nieuwe manier om natuur, landbouw en bosbouw gezonder, voedsel/oogstrijker en biodiverser te maken. The Plant en Landgoed Welna organiseren nu voor de derde jaargang de training Voedsel uit het bos. Dit jaar bieden we deze training modulair aan en gaan we veel meer de diepte in. De modules zijn ‘Algemeen’, ‘Ontwerp’ en ‘Bedrijfsplan’.
Iedere module is een afgerond geheel. Samen echter werken ze toe naar een presentabel ontwerp en goed onderbouwd bedrijfsplan dat je op de laatste cursusdag zelfs kunt pitchen voor een groep potentiële investeerders. Het is mogelijk om losse modules, twee van de drie of aan alledrie de modules mee te doen.

Module Ontwerp (5 vrijdagen)
In deze module focussen we ons op drie zaken: we leren je hoe je kunt schetsen, hoe je echt technisch ontwerp maakt en hoe je moet denken en werken om tot een goede plantenlijst te komen. Deze module is zeer geschikt voor die mensen die professioneel aan de slag willen als voedselbosontwerper. We gaan er van uit dat je de basisprincipes van een voedselbos al beheerst. Die kun je opgedaan hebben door bijvoorbeeld onze eerste module te volgen, maar ook doordat je al eerder een jaarcursus bij Wouter van Eck of Malika Cieremans hebt gedaan of een vorige jaargang van onze eigen Voedsel uit het bos cursus. Ook een degelijke basis in Permacultuur kan een goede voorbereiding zijn voor deze module.
In deze module gaan juist door op de vraag: hoe werk je de kennis uit de algemene module uit tot iets waarmee je naar anderen kan uitleggen wat je bedoelt en naar uiteindelijk de plantenlijst die bij een goed ontwerp hoort?
We geven deze module op vijf opeenvolgende vrijdagen, met dien verstande dat we expres tussen dag 3 en 4 twee weken inlassen omdat dit het moment is dat je je ontwerp echt uit moet werken en dus meer huiswerktijd nodig hebt. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij een deel van jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de vier en acht uur huiswerk. In deze module gaan we vanaf dag drie werken met computers. We zorgen dat we vanaf die dag in een zaal werken met computers, maar het werkt natuurlijk het makkelijkste als je zelf ook een computer hebt.

Voorkennis:
We gaan er van uit dat je de basisprincipes van een voedselbos al beheerst. Die kun je opgedaan hebben door bijvoorbeeld onze eerste module te volgen, maar ook doordat je al eerder een jaarcursus bij Wouter van Eck of Malika Cieremans hebt gedaan of een vorige jaargang van onze eigen Voedsel uit het bos cursus. Ook een degelijke basis in Permacultuur kan een goede voorbereiding zijn voor deze module.