Module ‘Bedrijfsplan’ voor voedselbosbouw als onderdeel van een modulair cursuspakket van The Plant

Startdatum:
Tijd: 10:00 - 16:30
Aantal dagen: 5
Docenten: Frank Gorter, Marieke Karssen, Wouter van Eck, Jan Hein van der Hoeven, Tom van de Beek
Lokatie: Lokatie midden in het land, wordt nader bekend gemaakt
kosten: € 750
Extra informatie: Bij het volgen van alle modules wordt de prijs €650 (ex BTW)
Minimum deelnemers: 10
Maximaal deelnemers: 20
Opgeven bij: https://theplant.nl/cursus/haal-voedsel-uit-het-bos-modulair-cursuspakket/
Aanmeld link:
Organisatie: The Plant / Landgoed Welna
Adres: Klarenbeekseweg 10, 7383 EB, Voorst
Email: frank@landgoedwelna.nl
Website: http://theplant.nl/
Contact persoon: Marieke Karssen / Frank Gorter
Omschrijving:

omschrijving: Voedselbosbouw is een kansrijke maar ook compleet nieuwe manier om natuur, landbouw en bosbouw gezonder, voedsel/oogstrijker en biodiverser te maken. The Plant en Landgoed Welna organiseren nu voor de derde jaargang de training Voedsel uit het bos. Dit jaar bieden we deze training modulair aan en gaan we veel meer de diepte in. De modules zijn ‘Algemeen’, ‘Ontwerp’ en ‘Bedrijfsplan’.
Iedere module is een afgerond geheel. Samen echter werken ze toe naar een presentabel ontwerp en goed onderbouwd bedrijfsplan dat je op de laatste cursusdag zelfs kunt pitchen voor een groep potentiële investeerders. Het is mogelijk om losse modules, twee van de drie of aan alledrie de modules mee te doen.

Module Bedrijfsplan (5 vrijdagen)
In deze module bouwen we voort op module 1 of een eerder gevolgde jaartraining en bij voorkeur op module 2, waarin je leert hoe je een voedselbos ontwerpt en wat het beplantingsplan inhoudt. In deze module gaan we een bedrijfsplan maken voor het voedselbos. Een serieus voedselbos vraagt om serieuze investeringen en en dus een volwassen plan. De baten zullen er later dan ook zeker naar zijn maar ontstaan pas na een flinke tijd. Maar dat is niet het enige bijzondere. Een voedselbos is nieuw en lang niet alle wet- en regelgeving is hier goed op ingespeeld. We werken dus ook aan zaken als marktontwikkeling, rechtsvorm, en marketing. We werken toe naar een pitchdag, op dag 5, waar je je plan presenteert aan een aantel fondsen en andere serieuze investeerders. Als je je plan voor de familie maakt kun je die ook voor deze dag uitnodigen. Natuurlijk leren we je ook hoe je moet presenteren en pitchen.
We geven deze module op vijf bijna opeenvolgende vrijdagen. Tussen de vierde en de vijfde dag zit een pauze van 2 weken. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de vier en acht uur huiswerk. E.e.a. hangt natuurlijk sterk af van de complexiteit van jouw plan.

Voorkennis:
We gaan er van uit dat je de basisprincipes van een voedselbos al beheerst. Die kun je opgedaan hebben door bijvoorbeeld onze eerste module te volgen, maar ook doordat je al eerder een jaarcursus bij Wouter van Eck of Malika Cieremans hebt gedaan of een vorige jaargang van onze eigen Voedsel uit het bos cursus. Ook een degelijke basis in Permacultuur kan een goede voorbereiding zijn voor deze module.