Houtmeten voor Verkoop en inventarisatie, basiscursus

Startdatum:
Tijd: 9.00-17.00 uur
Aantal dagen: 2
Docenten: Renske Schulting
Lokatie: Zuid Veluwe
kosten: € 550
Extra informatie: Exclusief BTW en inclusief eten en drinken). Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een certificaat.
Minimum deelnemers: 6
Maximaal deelnemers: 12
Opgeven bij: info@bureauschulting.nl / 06-51170138
Aanmeld link:
Organisatie: Bureau Renske Schulting,
Adres: Beelaertslaan 9, 6861 AS Oosterbeek
Email: info@bureauschulting.nl
Website: http://www.bureauschulting.nl
Contact persoon: Renske Schulting
Omschrijving:

– 14 en 31 maart
– 1 en 8 november

Verkoop:
Als u hout verkoopt of koopt zijn twee dingen belangrijk: de prijs/eenheid en de hoeveelheid. De eenheid kan zijn:
-het aantal m3 (kubieke meters) van de nog te vellen bomen (verkoop “op stam”) of van de gevelde bomen  (verkoop “aan de bosweg”);
– per stam als het hout waardevol is;
– het aantal stères (een volume maat voor gestapeld hout);
– het gewicht (aantal ton gewogen op een weegbrug).
Ook kunt u gebruik maken van de meting aan de fabriek. Of het verkopen “in de roes”. Hoe het ook zij, belangrijk is dat u vóór het bepalen van de prijs afspreekt welke eenheid daarbij wordt gehanteerd en hoe die eenheid wordt bepaald.
In deze cursus leert u aan de hand van praktijkvoorbeelden de basisprincipes van het houtmeten. En de ins en outs van verschillende eenheden. Hierbij maken we o.a. gebruik van de “Richtlijnen voor het meten en indelen van rondhout ten behoeve van de verkoop” (zie de website). Er wordt niet geoefend met een digitale boomklem. Een eendaagse cursus daarin kunt u vervolgens volgen bij Borgman Beheer Advies BV, email: info@borgmanbeheer.nl.

Inventarisatie:
Een andere interessante vraag voor u als boseigenaar, beheerder of geïnteresseerde is het leren zien van de toekomstmogelijkheden van het huidige bos, zoals: groeien de bomen nog goed? Of zijn ze een beetje op hun eind? Hoeveel m3 hout groeit er jaarlijks per ha bij? Hoeveel hout staat er nu per ha en hoeveel wordt er bij een dunning geoogst? Wat is het grondvlak en wat heb je aan dit getal? Met deze kennis kunt u beter beslissen of en hoeveel u kunt dunnen. En afhankelijk van uw doelstelling of het wellicht tijd wordt om aan verjonging te denken.

De deelnemer is beter in staat om na de cursus zelfstandig de houtmeet- en inventarisatietechnieken te begrijpen, te controleren en toe te passen.

Voorkennis:
Voorkennis is niet nodig maar het is wel prettig als u enige meetervaring heeft.