Houtkwaliteit zien in het bos

Startdatum:
Tijd: 09.00-16.30
Aantal dagen: 3
Docenten: Renske Schulting en houtdeskundige
Lokatie: Dag 1 en 2 Midden Nederland, dag 3 op locatie bij één (of meer) van de deelnemers.
kosten: € 800
Extra informatie: incl. eten en drinken, excl. BTW. Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een certificaat.
Minimum deelnemers: 6
Maximaal deelnemers: 9
Opgeven bij: info@bureauschulting.nl / 06-51170138
Aanmeld link:
Organisatie: Bureau Renske Schulting
Adres: Beelaertslaan 9, 6861 AS Oosterbeek
Email: info@bureauschulting.nl
Website: http://www.bureauschulting.nl
Contact persoon: Renske Schulting
Omschrijving:

Hout is een belangrijke grondstof voor veel producten. Al eeuwen lang wordt hout toegepast. De lage kwaliteit wordt gebruikt voor brand- / vezelhout, de betere kwaliteit wordt respectievelijk gebruikt als verpakkingsmateriaal voor kisthout; voor constructies zoals planken en balken of voor decoratie zoals wand- en gevelbekleding, vloerdelen, eventueel als fineer of voor beeldhouwwerk.
Vroeger wist men precies welke houtsoort en kwaliteit men nodig had voor welke toepassing. Met deze kennis ging men het bos in om de grondstof te halen. Tegenwoordig is de keten minder transparant over de eindbestemming van het rondhout omdat er meer schakels tussen zijn gekomen. Ook zijn regelgeving en eisen toegenomen. De kennis bij de huidige bosbeheerder/eigenaar over de eisen ten aanzien van hout en houtproducten vervagen. Toch wordt er steeds meer hout op de markt aangeboden. Maar wat daarvoor de kwaliteitseisen en de wettelijke regelingen zijn, is de huidige boseigenaar vaak niet helder.

De vraag is: wat hebben / zien we eigenlijk aan houtkwaliteit in ons bos? Om mogelijkheden te zien en aansluiting te maken tussen de wereld van bosbeheer en houttoepassingen is deze cursus opgezet. Het doel van de cursus is kennis op te doen ten aanzien van eisen van hout en dit te vertalen naar bosbeheer en de bomen in het bos. De driedaagse cursus bestaat uit theorie en praktijk. Aandacht wordt besteed aan:

  • houtsoorten, houtgebreken, regelgeving en kwaliteitseisen,
  • het zien van houtkwaliteit aan de (staande) bomen,
  • bosbeheermethoden in relatie tot houtkwaliteit,
  • het opzagen van enkele bomen om de relatie te leggen tussen wat er zichtbaar is aan de stam en de houtkwaliteit (het sorteren hout conform de geldende eisen voor een toepassing).

Een cursus waarin veel gebeurt maar waar vooral veel kennis wordt gedeeld over Nederlands gegroeid hout, kwaliteitseisen, beheermethodes.

Vaardigheden:
Houtkennis, herkennen van houtkwaliteit, houtsoorten en mogelijkheden van bosbeheer op de houtkwaliteit.

Voorkennis:
Basiskennis bosbeheer