Basiscursus bodemmineralen, bodemverwering en gesteentemelen bij natuurbeheer. 2020

Startdatum:
Tijd: 10:00-16:00
Aantal dagen: 1
Docenten: Gino Smeulders (Geobioloog), Johannes Regelink (Organisatie ecoloog)
Lokatie: Leusden
kosten: € 300
Extra informatie: 300,- excl BTW (363,- incl BTW), Inclusief eenvoudige biologische lunch
Minimum deelnemers: 12
Maximaal deelnemers: 20
Opgeven bij: https://www.bodemennatuur.nl/cursussen-excursies/basiscursus-bodemmineralen-bodemverwering-en-gesteentemelen-bij-natuurbeheer/
Aanmeld link:
Organisatie: Adviesloket Bodem en natuur / Vlechtwerk advies
Adres: IJhorst
Email: kristianne@vlechtwerk.nu
Website: http://www.bodemennatuur.nl
Contact persoon: Kristianne van der Put
Omschrijving:

In het natuurbeheer en natuurontwikkeling ondervinden we de gevolgen van verwering van ons basisgesteente en wordt daarom geregeld gesteentemelen ingezet om deze gevolgen te mitigeren. Om de bestaande kennis beter in te kunnen zetten en adviseurs en beheerders meer inzicht te geven organiseert het Adviesloket Bodem en Natuur een cursus over deze onderwerpen.

In deze cursus gaan we in de ochtend in op processen die de basis van onze bodem bepalen: Wat is ons Nederlandse basisgesteente? Hoe is dit ontstaan Hoe ziet verwering eruit? Welke condities bepalen de verweringssnelheid? Tot welke problemen leidt de verwering?
In de middag gaan we in op de mitigerende maatregelen die we kunnen toepassen: Welke soorten gesteentemelen zijn er? Welke eigenschappen hebben deze soorten gesteentemelen? Hoe bepaal je wanneer je welke gesteentemelen gaat toepassen? Waar komen de gesteentemelen vandaan en wat is de impact op deze plek van de winning? Welke alternatieven voor gesteentemelen zijn er?

Didactiek
De cursus wordt gegeven door Gijs Gerrits, bodemecologisch expert, Gino smeulders, biogeoloog en Johannes Regelink, organisatie-ecoloog. Johannes Regelink draagt zorg voor de didactische invulling: het activeren van achtergrond kennis, onderzoeken van kennisleemten. Gijs Gerrits geeft tijdens de interactieve delen invulling aan de relatie met andere bodemecologische processen. Gino Smeulders presenteert inhoudelijke kennis over basisgesteenten en gesteentemelen. Kortom: geen cursus van achteroverzitten en luisteren, maar nieuwe kennis actief integreren met jouw reeds bestaande kennis.

Voorkennis:
Er is geen specifieke voorkennis nodig. Ervaring in het natuurbeheer en ontwikkeling is een pre. Dit kan ook agrarisch natuurbeheer zijn.