Algemene Voedselboscursus als onderdeel van een modulair cursuspakket The Plant 2019

Startdatum:
Tijd: 10:00 - 16:30
Aantal dagen: 5
Docenten: Wouter van Eck, Maarten Schrama, Frank Gorter
Lokatie: Voedselbos Ketelbroek Nijmegen, Voedselbos Lekker Landgoed Maarssen, Landgoed Welna
kosten: € 750
Extra informatie: Bij het volgen van alle modules wordt de prijs €650 (ex BTW)
Minimum deelnemers: 10
Maximaal deelnemers: 20
Opgeven bij: https://theplant.nl/cursus/haal-voedsel-uit-het-bos-modulair-cursuspakket/
Aanmeld link:
Organisatie: The Plant / Landgoed Welna
Adres: Klarenbeekseweg 10, 7383 EB, Voorst
Email: frank@landgoedwelna.nl
Website: http://theplant.nl/
Contact persoon: Marieke Karssen / Frank Gorter
Omschrijving:

Voedselbosbouw is een kansrijke maar ook compleet nieuwe manier om natuur, landbouw en bosbouw gezonder, voedsel/oogstrijker en biodiverser te maken. The Plant en Landgoed Welna organiseren nu voor de derde jaargang de training Voedsel uit het bos. Dit jaar bieden we deze training modulair aan en gaan we veel meer de diepte in. De modules zijn ‘Algemeen’, ‘Ontwerp’ en ‘Bedrijfsplan’.
Iedere module is een afgerond geheel. Samen echter werken ze toe naar een presentabel ontwerp en goed onderbouwd bedrijfsplan dat je op de laatste cursusdag zelfs kunt pitchen voor een groep potentiële investeerders. Het is mogelijk om losse modules, twee van de drie of aan alledrie de modules mee te doen.

Module Algemeen (5 opeenvolgende vrijdagen)
Deze module geeft je de algemene introductie tot het onderwerp: Wat is een voedselbos? Waarin onderscheidt het zich van andere landbouw- en bosbouwvormen? Wat komt er kijken bij het opzetten van een voedselbos? En, wat is of zijn je doelen? Met welke bestemmingen moet je rekening houden? Kan alles wel op jouw grond? Wat moet je weten over planten, klimaatzones, financiering en budget en waar kun je meer informatie halen?
En, onder alles door leer je anders denken en observeren. Niet meer alleen in seizoenen, maar ook in jaren. Niet alleen meer in het platte vlak, maar in hoogtes. Niet alleen in wat jij als mens wil, maar ook wat de plek zelf vraagt en vooral vertelt. Deze cursus behandelt grotendeels dezelfde theorie als de cursus die we de afgelopen jaren in 9 dagen gaven, maar dan compacter. Dit kan omdat we de onderdelen ontwerp/beplanting en plan van aanpak/begroting hier uit hebben gehaald. Wij hebben van de vorige jaargangen geleerd dat er een steeds professionelere cursistengroep ontstaat die echt aan de slag gaat op steeds grotere percelen en dus serieus meer verdieping vraagt. En daarom hebben deze belangrijke onderdelen hun eigen modules gekregen. De algemene module vormt dus de basis voor de verdieping die in de vervolgmodules kan worden uitgewerkt. Als je al eerder éen van de jaarprogramma’s van Wouter van Eck, Malika Cieremans of de eerdere jaargangen van Voedsel uit het bos hebt gevolgd, kun je deze module als opfrisser gebruiken of overslaan.
We geven deze module op vijf opeenvolgende vrijdagen. Je krijgt een losbladig leerboek uitgereikt dat iedere week wordt aangevuld en waarin jij jouw opdrachten uitwerkt. Tussen de lessen door moet je rekenen op tussen de twee en vier uur huiswerk.

Voorkennis:
Voor deze module is geen voorkennis vereist